Οικοτροφεία - www.psyhologia.gr-www.psychotherapist.gr

Search the site...
psy
hologia
chotherapist
.gr
η Ελληνική πύλη της ψυχικής υγείας
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Οικοτροφεία

Δράσεις

ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ

Το Καλοκαίρι του 2006, δύο νέες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, ιδρύθηκαν και λειτουργούν έκτοτε, στο Περιστέρι και το Ίλιον Αττικής. Τα δύο Οικοτροφεία της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Αποκατάστασης και Κοινοτικής Μέριμνας, φιλοξενούν 15 άτομα το καθένα, που προέρχονται ως πρώην ασθενείς, από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ("Δαφνί") και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής "Δρομοκαΐτειο". Πρόκειται για συνανθρώπους μας, που πάσχουν από Νοητική Υστέρηση και δευτερογενή συμπτώματα ψυχικών διαταραχών, πρώην χρόνιους ασθενείς των εν λόγω νοσοκομείων.
Με τους συνανθρώπους μας αυτούς, περνάμε ένα μεγάλο μέρος της μέρας μας, φροντίζοντάς τους. Αυτή είναι η δουλειά μας. Φροντίζουμε όχι μόνο να απολαμβάνουν όλα αυτά τα "στοιχειώδη" που κάθε άνθρωπος απολαμβάνει στη ζωή του (φαγητό, διαμονή, ένδυση, υπόδηση, προσωπική υγιεινή και φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή κ.α.), αλλά και εκείνα που μπορούν να τους κάνουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, αναπτύσσοντας δεξιότητες που ποτέ μέχρι σήμερα δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουν. Καθημερινά πράγματα, που για τους υπόλοιπους μας φαίνονται δεδομένα, για κάποιους συνανθρώπους μας είναι πρωτόγνωρες εμπειρίες... Αυτά και άλλα πολλά, είναι δουλειά μας να προσφέρουμε στους ενοίκους μας.

Οικοτροφείο Ιλίου: Βρίκεται επί της οδού Χρυσιήδος, αρ. 24, κοντά στο Δημαρχείο του Ιλίου, στην καρδιά της κοινότητας, στην καρδιά της πόλης!
Του έχουμε δώσει το όνομα "Αινείας". Η "Αινειάδα" είναι περίπου η αντίστοιχη με τη δική μας "Οδύσσεια", Ιστορία των Λατίνων για την περιπλάνηση, μετά την πτώση της Τροίας, του Αινεία μέχρι να φτάσει εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ρώμη και να ιδρύσει μία Πόλη που εξελίχθηκε σε μία μεγάλη Αυτοκρατορία, από τις σημαντικότερες στην Ιστορία! Ο μύθος του Αινεία λέει ότι όταν οι Τρώες έφευγαν από την Τροία, οι κατακτητές της, τους άφησαν να πάρουν ένα πολύτιμο αντικείμενο μόνο από το σπίτι τους. Όλοι οι Τρώες, διάλεξαν κάτι που είχε μεγάλη οικονομική αξία. Ο Αινείας διάλεξε να πάρει στους ώμους του τον ανήμπορο πατέρα του. Οι Έλληνες, βλέποντας το γεγονός αυτό, από αναγνώριση και σεβασμό, τον άφησαν να πάρει ό,τι άλλο επιθυμούσε. Το όνομα του Αινεία λοιπόν πήρε το Οικοτροφείο του Ιλίου, αφού "Ίλιον" δεν ήταν άλλη από την ονομασία της ίδιας της Τροίας, ενώ η πράξη του Αινεία, η αφοσίωση και η φροντίδα, μας εμπνέει... Η περιπέτεια του Αινεία, περιέχει δύο μεγάλες αρχές της αποασυλοποίησης: Το σεβασμό στην υπέρτατη ανθρώπινη αξία και τη φροντίδα σε εκείνον που έχει ανάγκη, αλλά και το ταξίδι, την περιπλάνηση, την πορεία, άρα την ίδια τη ζωή!

Οικοτροφείο Περιστερίου: Βρίσκεται επί της οδού Καλαμών, αρ. 23, κοντά στο Σταθμό του Μετρό "Άγιος Αντώνιος", επίσης στην καρδιά της κοινότητας και της πόλης! Όταν
έπαιρνε το όνομά του το Οικοτροφείο που βρίσκεται στο Ίλιον σαν "Αινείας", η ιδέα να πάρει το εν λόγω οικοτροφείο το όνομα "Οδυσσέας" ήταν αυτονόητη. Όχι φυσικά μόνο για να θυμηθούμε τον "δικό" μας Όμηρο αντίστοιχα με τον Βιργίλιο, αλλά και γιατί η "Οδύσσεια" και ο Οδυσσέας έχει αρκετά κοινά με τον Αινεία και την "Αινειάδα". Αρχές, αξίες διαχρονικές, συντροφικότητα, αγώνας και περιπλάνηση για την αναζήτηση της "Ιθάκης"...

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού